A 7 leggyakoribb dolog, amivel ártunk a bőrünknek

2017.02.24.

Múltkori posztunkban kiderült néhány csodálatos tény a bőrünkről, például arról, hogy milyen elképesztő rendszer alapján működik az érzékelésünk, vagy, hogy létezik ujjlenyomat nélküli ember. Ezúttal arról fogunk beszélni, melyek azok a sokunk által napi szinten elkövetett hibák, amelyek nem igazán tesznek jót testünk legnagyobb szervének.

18924888081.jpg

 

1. Hosszú zuhanyozás forró vízzel

Noha a léleknek és az izmoknak nagyon jót tesz a forró zuhany, a bőrnek sokkal kevésbé. Persze energiatakarékossági szempontból sem ajánlott, de nehéz ellenállni a kísértésnek. A forró víz azonban sajnos kiszárítja a bőrt, árt a bőr természetes hidratáltságának, súlyosbítja az ekcéma és a rozácea tüneteit (utóbbiról már külön posztban is írtunk). Ha jót akarunk a bőrünknek, állítsuk a vizet langyosabbra és még azelőtt hagyjuk abba a zuhanyozást, hogy a bőrünk vörössé válna. Ha a tükör bepárásodik, akkor túl forró volt a víz.

je-nach-tageszeit-reagiert-der-koerper-unterschiedlich-auf-die-dusche-.jpg

 

2. Napkrém használatának elhanyagolása

Ahogy azt már többször is említettük, az UV sugarak ellen nem csak nyáron kellene védekeznünk, hanem az év minden napján. Az UVB sugarak – azok, amelyek a leégésért felelősek – csak nyáron ártanak nekünk, de az UVA évszaktól függetlenül jelen van az életünkben. Az UVA hatása nem olyan direkt és könnyen észrevehető, mint az UVB: nem leszünk tőle pirosak, csak a ráncaink, pigmentfoltjaink szaporodnak tőle, és ami még rosszabb: a bőrrák kockázata is növekszik, ha nem figyelünk oda. Az UVA a felhőkön és az üvegen is áthatol, még napfényes irodánkban sem vagyunk tőle biztonságban. És a kütyük fénye sem tesz jót se a szemünknek, se a bőrünknek.

helle-frau-nimmt-sonnenbad.jpg 

 

3. A hámlasztás túlzásba vitele

A hámlasztás pozitív dolog, ha nem esünk túlzásokba. Ha bőrgyógyász által javasolt terméket alkalmazunk, akkor sokkal biztosabbak lehetünk abban, hogy a hámlasztás a megfelelő mértékű és hatású lesz, mint ha magunk veszünk le valamit a polcról. Vannak persze olyan orvosi termékek is, amelyek erős hámlást okoznak, de annak akkor és ott van létjogosultsága, ellenőrzött módon történik a folyamat.

peeling-de-cristal.jpg

 

4. Kevés alvás

Noha lehet róla vitatkozni, hogy mennyit kellene aludnunk, és vannak egyéni eltérések az alvási szükségleteket illetően, az biztos, hogy a rendszeres kialvatlanság a bőrünkre is nagyon negatív hatással van – ez rövid idő alatt szabad szemmel is megállapítható. Általában napi 7-8 óra óra alvás ajánlott.

insomnia.jpg
 

5. A lefekvés előtti arctisztítás elhanyagolása

Az, hogy lefekvés előtt fogat mosunk, természetes rutin, de az arctisztításnak még nem alakult ki ugyanezen rituáléja. Az sem mindegy, hogy milyen lemosót használunk: a sminket krémmel lemosni például egyáltalán nem jó gyakorlat. Azok számára is fontos az arctisztítás, akik nem használnak make-up-ot, mert a szennyeződések mindannyiunkat érintenek.

8-fehler-die-du-beim-gesicht-waschen-begehst-500x334.jpg

A megfelelő arclemosó legfontosabb tulajdonsága a szappanos állag, valamint olyan hatóanyagok (szalicilsav), melyek vissza tudják szorítani a bőr faggyútermelését. Nem baj, ha a lemosó exfoliatív, vagyis enyhén hámlasztó komponenseket is tartalmaz: ezek segítenek a külső, elhalt hámréteg finom eltávolításában, fokozva az alul lévő osztódó sejtek működését és a hámréteg kicserélődését.

 

6. Pattanások kinyomkodása

Noha sokszor és sokan leírták, hogy ne nyomkodjuk ki magunknak az elgennyesedett pattanásokat, mégis sokan esnek neki az arcuknak két körömmel, ha elcsúfítja őket egy (illetve több) akne. Pedig ez a nyomkodás nem sok haszonnal jár. Általában csak súlyosbítja a helyzetet, főleg, ha a kezünk, körmünk nem is tiszta.

1000-woman-with-acne.jpg

Ha a probléma súlyos, mindenképpen keressünk fel bőrgyógyászt, de mint az 5. pontban már említettük, a szalicilsav tartalmú lemosó illetve krém vagy arcra ragadó tapasz sokat segíthet. Egyéb életmódbeli tanácsokat korábban is adtunk itt, a blogon.

 

7. Szoláriumhasználat – csak, hogy legyen egy kis színünk

Sokan gondolják még ma is, hogy egy kis alapozás a szoláriumban jót tesz a bőrüknek, így kisebb lesz annak a veszélye, hogy ha majd kimennek a strandra, leégnek a napon. Mások télen-nyáron egyformán barnák akarnak lenni, mert azt tartják szexinek. (Aki meg alapjáraton barna, az olykor képes mindent megtenni azért, hogy fehérebb legyen…)

solarium-policy-australia-1-600x315.jpg

Sajnos a szoláriumos barnító UVA-sugarai tizenkétszer erősebb dózist jelentenek, mint amennyi a természetes napfény élvezetekor ér bennünket. A melanóma kialakulásának esélyét pedig 20%-kal növeli ez az eljárás. Nem csoda, hogy a kiskorúakat különösen óvják a fénycsövektől, Ausztráliában pedig több államban be is tiltották a szoláriumozást.

 

Legjobb, ha belenyugszunk abba, hogy olyan színű a bőrünk, amilyen, és vigyázunk rá, mert csak egy van belőle, és azt megilleti a gondoskodás. Mindenféle bőrszín lehet szép és szexi, a lényeg az, hogy egészséges legyen.

COVID-19 Infók: Nyitva vagyunk!