A sikeres hámlasztás titkai

2017.07.22.

Többször beszéltünk már blogbejegyzéseinkben a különböző hámlasztásokról, és arról, milyen bőrproblémákon tudunk ezzel a módszerrel segíteni. Hogy mi a teendő egy hámlasztásos kezelés előtt és után, hogyan készüljünk erre az eseményre, arról eddig nem esett szó. Pedig annak érdekében, hogy a maximumot hozzuk ki a hámlasztásból, jó tudni, mi az, amivel segíthetjük a bőregészség specialista munkáját.

peeling.jpg

 

Csokorba szedtük hát a hámlasztás előtt és után alkalmazandó elővigyázatossági rendszabályokat, hogy lélekben is alaposan fel tudjon készülni mindenki, aki komoly peelingre szánja el magát. 

Hámlasztás előtt

 

Legalább 6-10 héttel a kezelés előtt

A hámlasztás minél tökéletesebb eredménye érdekében készítsük elő a bőrt, bőregészség specialistánk tanácsait figyelembe véve. Fontos, hogy arcunkat a bőrtípusunknak megfelelő termékekkel kezeljük: aktív állapotba kell hozni valamennyi típusú bőrsejtünk működését, és csökkenteni a fennálló gyulladásos folyamatokat, kezelni a már meglévő pigmentációs elváltozásokat.

medspa-1.png

Mindezt intenzív hatóanyagok kombinációjával érhetjük el, melyet szakorvosunk állít be számunkra. A hámlasztások intenzív, invazív beavatkozásoknak számítanak, nagyon fontos, hogy ebben a kezelésben jártas orvossal és megfelelő anyagokkal végeztessük a kezelést, pláne, ha mélyebb peelingről van szó. Az orvosi mélyhámlasztások akár az irharétegig képesek kicserélni, majd újraépíteni a bőrt, így nagyon fontos a megfelelő kontroll, és előkészítés.

5-7 nappal a kezelés előtt

Semmiképp ne végeztessünk a kezelendő testrészen lézeres szőrtelenítést, elektrolízist, ne gyantázzuk és szőrtelenítő krémet se használjunk.

3-4 nappal a kezelés előtt

Függesszük fel a topikális (vagyis helyileg alkalmazott) retionidok, az alfa-hidroxi savak, a béta-hidroxi savak, a benzoil-peroxid, a retinol és minden olyan termék használatát, amely irritálhatja a bőrünket.

Ha fény alapú, például lézer vagy IPL kezelés alatt áll, vagy mikrodermabráziós kezelésekre jár, addig ne végeztessen magán kémiai hámlasztást, amíg a bőre ezen beavatkozásokat követően teljesen meg nem gyógyul.

 

fullsizerender_2.jpg

 

Hámlasztás után

 

Ne essünk pánikba! A hámlás folyamata átmeneti, minimális kellemetlenséggel jár, elkerülhetetlen, hogy az arca kivörösödjön, égjen, feszüljön, akár viszkessen, és enyhén meg is dagadhat: tudjuk, hogy ez elég kellemetlen, de a bőr teljesen normális reakciójának számít, ezért igyekezzünk türelemmel túlélni. Aggodalomra semmi ok.

sajat_peciens_peeling_2.jpg

A reakciók természetesen egyénről egyénre eltérőek, illetve a hámlasztás mélységétől is függenek. Van, aki hosszabb ideig hámlik, mások gyorsabban túl vannak rajta. A hámlás a kezelés után azonnal még nem jelentkezik, csak 2-3 nappal később, és a kémiai hámlasztás mélységétől függően 5-12 napig tarthat.

Semmiképp ne vakarjuk, dörzsöljük, csipkedjük az arcunkat, és ne szedjük le a hámló bőrréteget az ujjunkkal, bármennyire is jóleső érzés lenne húzogatni a hártyákat.

A kezelést követő minimum 7-10 napig ne tegyük ki a bőrünket közvetlen napfénynek, hogy a bőrsejtek gyógyulása zavartalan legyen. Noha ezt nyáron kicsit nehezebb megvalósítani, mint más évszakban, a megfelelő óvatosság mellett akár ilyenkor is belevághatunk a hámlasztásba, a hangsúly a megfelelő előkészítésen és utókezelésen, valamint a korrekt fényvédelmen van!

napkalap.jpg

Ha a napfényt végképp nem tudjuk elkerülni, akkor válasszunk komoly, több spektrumú fényvédő krémet. És csak nagyon óvatosan, könnyű kézzel vigyük fel a bőrre, hogy elkerüljük az idő előtti hámlást.

Továbbra is kerüljük a retinoidok, az alfa-hidroxi savak, a béta-hidroxi savak, a benzoil-peroxid, a retinol és minden olyan termék használatát, amely irritálhatja a bőrünket: ezeket csak akkor kezdjük újra használni, ha a hámlasztás jelei teljesen elmúltak már.

Elengedhetetlenül fontos azonban a hámlás közben a bőr megfelelő ápolása. A korrekt hámlasztás része a páciens olyan utókezelő hatóanyagokkal történő ellátása és a hámló terület megfelelő kezelése, melyek segítségével a gyógyulásai folyamat a lehető legbiztonságosabbá tehető.

Zuhanyozásnál ne irányítsuk a vízsugarat közvetlenül az arcunkra!

Azt is fontos megemlíteni, hogy a hámlás időszakában háziállatainkat ne engedjük az arcunk közelébe, ne puszilgassuk a friss és szép új bőrrel kutyánkat, macskánkat, hiszen ez a fertőzés kockázatát is növeli.

kutya.jpg

Használjunk tiszta törülközőt, ágyneműt, próbáljuk hanyatt fekve aludni!

És bár a mélyhámlasztások esetén a gyógyulási időszakot sokan otthon töltik, akár pihenéssel, olvasással, a gyertyafényes romantikára ez az időszak nem alkalmas. Ne égessünk gyertyát a gyógyulás időszakában! A gyertya égéstermékei, pláne akkor, ha nem szellőztetünk megfelelően, komoly légszennyezettségi koncentrációt okoznak a szobánkban, és a égéstermék, vagy pordús levegő nem tesz jót szép új arcbőrünknek.

Tudományos vizsgálatok igazolták, hogy a templomok, a sok gyertyaégetés és tömjénfüst miatt a legszennyezettebb levegőjű helyek közé tartoznak. Ennek ellenére bátran járjunk templomba, csak ezt talán ne a hámlás időszakában tegyük. 

botafumeiro.jpg

Kerüljük a megerőltető testmozgást és az ezzel együtt járó intenzív izzadást is. És ahogy már az előkészülési időszakban, a teljes gyógyulásig a lézeres szőrtelenítést, a mikrodermabráziót és a hasonló beavatkozásokat is halasszuk el.

A mélyhámlasztások végleges eredménye 2 hónap után éri el maximumát, addig célszerű halasztani ezeket a kezeléseket.

Új bőrünk megszületése után térjünk vissza a napi rutinhoz, és élvezzük az eredményt: hiszen a hámlasztásnak köszönhetően, annak mélységétől függően, sokkal jobban fogunk kinézni, mint előtte. És ezt mindenki észre is fogja venni, még ha azt nem is tudja megállapítani, hogy mitől lettünk ilyen szépek.

COVID-19 Infók: Nyitva vagyunk!