Alvásendoszkópia

A gyógyszer indukált alvásendoszkópia a felső légutak alvás közbeni vizsgálatának egyedülálló módja. A gyógyszerekkel indukált altatás során lehetőség nyílik a felső légutak teljes hosszának fiberoszkóppal történő vizsgálatára a horkolási hangeffektus kiadása valamint az obstrukció produkálása közben, vizualizálhatóvá válik az obstrukció helye, kiterjedése, foka.

A vizsgálatot mindenképpen javasolt elvégezni nem kellően effektív sebészi beavatkozás után, újabb terápia vagy sebészi beavatkozás indikálása előtt, valamint olyan esetekben, amikor a hagyományos, éberen kivitelezett fizikális és eszközös vizsgálatokkal nehezen sejthető a szűkület helye.

A pácienst hanyatt fekvő helyzetben kell elhelyezni a műtőasztalon, lehetőség szerint biztosítva az alvást elősegítő viszonyokat (csend, besötétítés, párnahasználat). A vizsgálatot video- és hangrögzítés mellett végezzük a későbbi részletes analízis céljából.

A beavatkozás kapcsán létrejött komolyabb komplikációról vagy mellékhatásról nem ír az irodalom.
A gyógyszer indukált alvásendoszkópia nagyon hatékony kiegészítője lehet a horkoló és alvásfüggő légzészavaros betegek kivizsgálásának a polyszomnográfia/alvásvizsgálat és az éber állapotban végzett fizikális vizsgálatok mellett. A vizsgálat segítségével egyedileg behatárolhatók a hangeffektust és a szűkületet okozó anatómiai struktúrák.