Rádiófrekvenciás orrkagyló műtét

Rádiófrekvenciás orrkagyló kisebbítés

Az orrkagylók az orr oldalsó faláról a közös orrüreg felé beemelkedő csontos alapon eredő nyálkahártya redők. A legkiterjedtebb, ún. alsó orrkagyló, speciális szöveti felépítésénél, érdússágánál fogva duzzanatra kifejezetten hajlamos. A kagylóduzzanat által okozott szűkületek a levegő turbulens, kavarodó áramlását hozzák létre, valamint orrlégzési akadályt okoznak. A turbulens levegőáramlás fokozza a horkolási hangeffektust, intenzívebb levegővétel szükséges a levegő felső légutakon történő átjuttatásához, vagy a beteg a rossz orrlégzés miatt nyitott szájjal alszik, mely tovább fokozza a vibrációt a felső légutak laza területén, ezáltal növeli a kiváltott horkolási hangot.

Nagyon gyakori probléma az alsó orrkagylók tartós duzzanata légsínterápiát (CPAP) igénylő betegeknél, akiknél az orrlégzési zavar ronthatja a készülék tolerálását.


Az alsó orrkagyló kisebbítő műtéteknél alapvető követelmény a minél nagyobb fokú nyálkahártya kímélet, hiszen az orr nyálkahártya intaktsága rendkívül fontos az orrkomfort szempontjából. A rádiófrekvenciás műtéti technika teljes egészében megfelel ennek a követelménynek. Az alsó orrkagylók rádiófrekvenciás termokoagulációja során a rádiósebészeti műszer megfelelően kialakított elektródját az orrkagyló nyálkahártyája alá vezetjük, majd a megfelelően kiválasztott erősségű rádióhullámokkal kezeljük az orrkagylót, 2-3 ponton bevezetve az elektródot.  A beavatkozás hatására, az orrkagyló nyálkahártyája alatti laza területen hegesedés indul el, mely összehúzza a kagylót, csökkenti annak térfogatát, javítva ezáltal az orrlégzést. A beavatkozás allergiás vagy tartósan orrcseppet használó betegek esetén is kifejezetten hatékony az orrdugulás csökkentésére.