Velumount horkolás gátló garat illesztékA Velumount® egy egyedileg kialakított garat illeszték, melyet lefekvés előtt a szájba helyezve gátolja a horkolási hangeffektus és az alvási apnoet okozó légúti szűkület kialakulását.

Hogyan működik a Velumount®?
A Velumount® horkolásgátló garat illeszték használata során a zárt légutakat mechanikusan nyitott állapotban tarja, így biztosítja az állandó légáramlást. A horkolási zajok a lágyszájpad stabilizálását követően megszűnnek és csökken a felső légutak elzáródásának, az apnoe kialakulásának lehetősége. Az eszköz mechanikusan hat a lágyszájpadra, kitartja az oldalsó garatfalat és a nyelv felső-középső harmadát is megtámasztja alvás közben, így nagy területen tudja nyitva tartani alvás közben a garat egyébként összeeső, elzáródó részeit.

Megfelelő illesztést követően a Velumount® természetesen követi az anatómiai viszonyokat, így viselése kényelmes, semmilyen korlátozást nem jelent. Használata mellett a páciens beszélni és inni is képes. Bizonyos esetekben utólagos alvásvizsgálat, illetve alvás közben kivitelezett felső légúti áttekintő endoszkópia segítségével mérjük fel, milyen korrigálásra van szükség a végleges megoldáshoz, a pihentető és hangeffektus nélküli alvás létrejöttéhez.

A Velumount® eszköz

Mivel a különböző anyagok másképp viselkednek a kialakuló felületi feszültség és az erőbehatások következtében, minden páciensnek egyénileg választunk az alapanyagok és formák közül. A választás során figyelembe vesszük a szövetek rugalmasságának állapotát, az anatómiai paramétereket, a felső légúti szűkület kialakulásának valószínű helyét, annak mértékét. Mindezt úgy, hogy megfelelő hatást érjünk el, valamint biztosítsuk a garat illeszték kényelmes viselését.  Az illesztés során lehetőség adódik kipróbálni a különböző erősségű és alakú Velumount® eszközöket, hogy az Ön igényeinek legmegfelelőbb változatot alakíthassuk ki.

Kinek ajánlott a Velumount®?

• horkolók és alvási apnoéban szenvedők számára, akik egyszerű és hatékony megoldást keresnek a problémára.

• horkolók és alvási apnoéban szenvedők számára, akiknek korábban nem sikerült hatékony megoldást találni, vagy az eddig alkalmazott terápiák nem hoztak eredményt.

• CPAP, légsín terápiás készüléket használók, akik alternatív megoldást keresnek problémájukra.

A Velumount® illesztés menete:

-Első lépés az alvási apnoe okainak feltárása, az alvás közbeni légúti elzáródás, illetve a horkolási hangeffektus helyének lokalizálása. Mindez egy áttekintő felső légúti fül-orr-gégészeti fizikális vizsgálat keretein belül történik meg.

- Az illesztés során személyre szabottan, egyedi anatómiai viszonyok alapján illesztjük a Velumount® horkolás gátló eszközt. Különbőző méretű eszközöket helyezünk be a páciens szájába, és próbáljuk megtalálni és kialakítani a legkényelmesebb és leghatékonyabb méretet és alakot.

- Tájékoztatjuk pácienseinket a Velumount® használatához szükséges alapvető ismeretekről, illetve megtanítjuk az eszköz önálló használatára, hogy magabiztosan és sikerrel alkalmazhassa azt a mindennapokban.

- Az első illesztést követő kontroll vizsgálat során ellenőrizzük az eszközök állapotát, valamint a megtanultak helyes alkalmazását a terápia hosszú távú eredményes használata érdekében.

- A sikeres illesztés ellenőrzésére a páciensek otthon alkalmazható alvásvizsgáló készüléket kapnak, így pontosan követhetőek a szubjektíven is észlelt változások.

Hogyan készüljön fel az illesztésre?

A Velumount® eszköz sikeres illesztését elősegítheti, ha a próba előtt tükör előtt tanulmányozza saját garatának, szájüregének anatómiáját, elsősorban a lágyszájpad, mandulák, nyelvcsap, nyelv területét. Az illesztést megelőzően két órával ne étkezzen, folyadékot fogyaszthat!

Fontos tudnivalók:

- A Velumount® horkolás gátló garat illeszték használata csak képzett szakemberek segítségével sajátítható el. Az eszköz mérete és alakja egyénileg kialakított, így az egyedileg méretezett eszközt más személy nem használhatja.

- A Velumount® eszköz illesztése és használatának betanítása 1,5- 2 órát vesz igénybe.

- A Velumount®  ára magába foglal 2 eszköz kialakítását, valamint a szükséges utógondozást. Az eszközökre fél év garanciát biztosítunk.

- Nemzetközileg érvényes garanciális kötelezettség formájában biztosítjuk, hogy a Velumount® horkolás gátló garat illeszték sikertelen alkalmazása, intoleranciája esetén 30 napon belül a páciens visszaigényelheti az eszköz árának 60%-át (72.000 Forint). A Medios Kft. vállalja, hogy a visszaigénylés dátumától számított 30 napon belül készpénzben vagy banki átutalás formájában visszafizeti a fenti összeget.

- Nem rendeltetésszerű használat során bekövetkező balesetekért a Medios Orvosi Központ nem vállal felelősséget. Az eszköz csak saját felelősségre alkalmazható, gyermekektől távol tartandó.

Az eszköz behelyezése


 

Az eszköz tárolása, tisztítása

Használat előtt és után érdemes az eszközt meleg vízzel lemosni és teljesen megszárítani. Tisztításhoz nem szükséges agresszív oldatokat használni. Az átlátszó szilikon anyagú változatot tisztíthatja forró vízben (max. 100 fokig). Amennyiben szennyeződések jelennek meg az eszköz belsejében, az azonnali cserére szorul. A Velumount® eszköz eredeti alakjának megtartása érdekében kerülje a túlzott erőbehatásokat (húzás, harapás, nem megfelelő behelyezés). Az eszköz mindig a rendelkezésre bocsátott tároló dobozban szállítandó. A Velumount® eszköz tárolása 0°és 35° fok között ideális. Gyermekek elől elzárandó.

Utógondozás, ellenőrzés

Amennyiben már járt Velumount® illesztésen, de az eszköz alakja, eredményessége már nem tökéletes, fájdalom vagy bármilyen kellemetlenség adódik, kérjük, jelentkezzen. Ebben az esetben az illeszték deformálódhatott, vagy az Ön egyéni anatómiája módosult. Mindkét esetben szüksége lehet utógondozásra. Az első utógondozás az illesztés része, tehát díjtalan.